Kategorier
Uncategorized

Debatt om egenutgivning i DN

Egenutgivningen växer. Alltfler ger ut böcker på egna förlag eller med hjälp av några av de tjänster som agerar i gråzonen mellan egenutgivning och traditionella förlag. Det här innebär en förändring för exempelvis kulturskribenter som plötsligt får mycket fler titlar och förlag att bevaka. Och det blir jobbigare att veta vilka som är bra och dåliga.

DN:s Jens Liljestrand skrev om det här med att kalla sig författare och ifall vem som helst skulle få göra det.

Idag fick han svar av Anna Vogel som bland annat skriver:
”Jag ser egenutgivning som litteraturens undergroundströmning. Den kan jämföras med punken, där uttryck och inte etablerad form var det primära. Litteraturen blir djärvare och mer polyfon med självutgivning.”

Och han svarar förstås på det i ett eget inlägg och slåss för värdet av filter som garanterar kvaliteten. Läsarna har tidigare svarat på att de visst vill ha filter, men att dessa filter i framtiden inte alltid är synonyma med gamla tidningshus och redaktioner utan lika väl kan vara en bloggare som byggt upp en trovärdighet kring sin fackkunskap.

Kanske förenklar han lite genom att skriva ”Egenutgivning öppnar upp för fascinerande möjligheter för alla som fått nobben av förlagen.” och blundar där för en växande skara författare som faktiskt väljer bort traditionella förlag och inte ens väntar på om de ska få nobben eller tummen upp på sitt manus. De tar saken i egna händer.

För alla som vill ge ut sin egen bok rekommenderar vi såklart vår bok ”Lyckas med bokutgivning”.

Kategorier
Uncategorized

Grattis Oskar och Kristina!

När jag skrev rubriken kunde jag inte undgå att känna en viss litterär deja vu? Nåja, det här handlar om att juryn (Lars, Sölve och Ann) nu äntligen har enats om ett beslut. Eller det blev två vinnare i vår tävling faktiskt, istället för en.
Vi har fått in många intressanta och läsvärda bidrag så det var inte helt enkelt att utse två som skulle få dela monter med oss på Bokmässan i Göteborg 22-25 sept. Men till slut valde vi:

Oskar Källner, som debuterade på eget förlag med fantasyboken Drakhornet tidigare i år. Han har bloggat flitigt om processen och sina erfarenheter. Hans inskickade bidrag var en bra summering av intryck och lärdomar från de första fem månaderna som författare och egenutgivare.

Kristina Svensson, som gett ut Jakten på den perfekta puben på eget förlag. Hon har skrivit både om sina drivkrafter och hur hon jobbat för att driva försäljningen. Och inte minst om de lärdomar hon har med sig när hon nu börjat planera för och skriva sin nästa bok.

Förutom att gratulera de två vinnarna så vill vi också tacka alla andra som tagit sig tid att skriva och skicka in bidrag till boken som ska bli uppföljare till Lyckas med bokutgivning. Vi kan redan nu lova att det blir en läsvärd bok med tanke på all härlig input och tips som vi fått från er där ute. Utgivning sker i mitten av november – årets julklapp!

Vi hälsar därför Oskar och Kristina välkomna till Hoi:s monter (D03:19). De kommer att stå där och sälja och signera sina böcker men även medverka på vår lilla monterscen vid några tillfällen.

Hoi Förlag arrangerar för övrigt ett litet egenutgivarseminarium på fredagen och söndagen. På fredagen deltar Oskar och på söndagen Kristina.
Tid: Fredag 22/9 15.30 och söndag 24/9 11.00

Frukostmingel
Hoi kommer varje dag när mässan startar ha frukostmingel i montern och i det intilliggande caféet. Författarna och egenutgivarna Lars Rambe och Sölve Dahlgren, två av ansiktena bakom Hoi förlag, berättar om boken Lyckas med bokutgivning samt den kommande uppföljaren.
Plats: Hois Monter och caféet
Tid: Varje morgon
Minglet riktas framförallt till egenutgivare och Hoi bjuder på frukt och juice.

Kategorier
Uncategorized

Vi efterlyser framgångsrika egenutgivare

För någon vecka sedan diskuterade vi en uppföljare till Lyckas med bokutgivning som ska komma i höst. Och för ett par dagar sedan skrev DN en artikel där de undrade vem som skulle bli den första bästsäljande egenutgivaren (hade de läst vår bok hade de fått läsa om flera bra exempel utöver dem som nämndes).

Nu efterlyser vi framgångsrika egenutgivare. Eller, egentligen efterlyser vi berättelser från alla typer av egenutgivare. Det behöver inte bara vara succéer utan framför allt en vilja att dela med sig av erfarenheter och tankar kring ditt bokutgivningsprojekt.
Boken ska vara utgiven på eget förlag – eller böckerna, erfarenhet av flera utgivningar är bara positivt. Det behöver inte vara din debutbok, det är alltså okej att skriva om egenutgivna böcker som du gjort efter att du blivit utgiven på ett etablerat förlag. Eller en bok/böcker som sedan lett fram till ett kontrakt med ett större förlag.

Kategorier
Uncategorized

10 anledningar till att egenutgivning misslyckas och 11 tips på hur du undviker det

Hur bra skulle den här titeln och det här omslaget sälja?

1. Dåligt innehåll och slarvigt skriven
Även om man ger ut på eget förlag måste man se till att boken är fri från stavfel och märklig meningsbyggnad. Likaså att den är läsvärd även för andra än de närmast sörjande i släkt, familj och vänner.
Tips: anlita en lektör/redaktör/skrivarcoach för att få ärlig feedback.

2. Tråkig titel
Bokens titel är väldigt viktig. Den ska säga vad boken handlar om, väcka intresse, vara lätt att komma ihåg och helst enkel att stava. För fackböcker ska man tänka på vad folk söker efter på Google och i nätbokhandlar – använd några viktiga sökord i bokens titel.
Tips: titta runt i din bokhandel och skriv ner alla titlar du gillar spontant. Väl hemma, analysera vad som fick dig att fastna för dem. Titta speciellt på titlar i ditt segment.

Kategorier
Uncategorized

Flera nya recensioner av boken

Vår bok ”Lyckas med bokutgivning” har nu recenserats av ett flertal bloggare. Vi försöker löpande uppdatera sidan med recensioner med nya citat och länkar för att du som funderar på att köpa boken ska kunna bilda dig en objektiv uppfattning om innehållet.

En av de senaste recensionerna är skriven Oskar Källner som själv är i färd med att ge ut en egen bok. Han konstaterar bland annat:

”För den som vill starta eget och testa vingarna så är ”Lyckas med bokutgivning” en fantastisk bok. När jag läste den kände jag igen väldigt mycket. De tog upp precis allt det som jag under ett år av mödosam efterforskning hade lärt mig. Och sedan tog de det ett steg längre. Boken gav tips och idéer som jag inte hade tänkt på tidigare och pekade dessutom på uppmuntrande exempel.”

Läs hela Oskars recension på Debutantbloggen.

Och inte minst läs övriga recensioner av Lyckas med bokutgivning.

Kategorier
Uncategorized

Lars Rambe på Uppsala stadsbibliotek 11 feb

Fredag 11 februari, 17.45 (i Kerstin Ekman-salen, Uppsala stadsbibliotek) berättar deckarförfattaren Lars Rambe om sina erfarenheter som författare och om deckarvärlden han har skapat.

Han är aktuell med boken ”Lyckas med bokutgivning” som gavs ut i december och han kommer att ge en inblick i de frågor som varje blivande författare ställs inför i kampen för att bli läst och i bästa fall etablerad.

Läs mer om evenemanget här.

Kategorier
Uncategorized

Kurs med Ann i New York

Funderar du på att skriva en fackbok? Då kanske du är sugen på att gå kurs med Ann Ljungberg (en av författarna till boken ”Lyckas med bokutgivning”). En del av kursen är två dagar i New York.

I videon nedan berättar Ann mer om kursen. Dessutom: i kursavgiften ingår dessutom vår bok ”Lyckas med bokutgivning”. Den innehåller massor av tips om hur du ger ut boken efter att du skrivit klart den!


Kategorier
Uncategorized

Visst kan man tjäna pengar på egenutgivning

Vänta med att beställa lyxyachten tills du sålt din första miljon exemplar. Foto: iStockphoto

Ibland dyker frågan upp, kanske extra ofta när man diskuterar egenutgivning med andra som rör sig i förlagsvärlden. Den första invändningen är förstås hur vet du att din bok är tillräckligt bra för att ge ut?
Nästa kommer som ett brev på posten när man argumenterat för att det faktiskt går rätt bra att kvalitetssäkra sin bok genom att hyra lektör, redaktör och korrekturläsare innan man trycker sin bok.

Men du blir aldrig rik på att ge ut din bok själv, eller hur?

Kategorier
Uncategorized

Hur vet jag om min egen bok är bra nog att ge ut?

© MiquelMunill, iStockphoto
© MiquelMunill, iStockphoto

Boken “Lyckas med bokutgivning” av Sölve Dahlgren, Lars Rambe och Ann Ljungberg fokuserar på processen från manus till färdig utgiven bok. Det första steget i den är att skriva klart sitt manus och bestämma sig för att ge ut sin bok.
Men hur vet man som egenutgivare om din bok är bra nog att ges ut? Skickar man in sitt manus till ett förlag granskas det och de väljer ut de bästa (eller rättare sagt de bästa av dem som faller inom ramen för vad de söker just då) för utgivning.
Men som egenutgivare är det du själv som fattar beslutet. Du har säkert lagt mycket tid på att skriva, kanske en tjock roman med ett par hundra A4-sidor om du skriver ut den på din skrivare. Kanske har du låtit familj eller vänner läsa och spänt inväntat deras reaktioner.
Oavsett om du fått kritik eller beröm så undrar du säkert – är boken tillräckligt bra? Tillräckligt bra för att någon person du inte känner ska kunna läsa den med behållning?

Kategorier
Uncategorized

Boken finns ute nu!

Äntligen är boken klar och färdig! Efter flera månaders hårt arbete så är vår bok med råd till egenutgivare utgiven. Du kan beställa boken direkt här på hemsidan, eller via nätbokhandlare. Eller i din lokala bokhandel, bara fråga dem ifall de inte har den hemma. Eftersom boken trycks som print-on-demand blir det ett par dagars leveranstid.

Hjälp oss gärna att sprida budskapet om boken till alla du känner som har författardrömmar. Årets julklapp 2010 till författare?