Kategorier
Uncategorized

Debatt om egenutgivning i DN

Egenutgivningen växer. Alltfler ger ut böcker på egna förlag eller med hjälp av några av de tjänster som agerar i gråzonen mellan egenutgivning och traditionella förlag. Det här innebär en förändring för exempelvis kulturskribenter som plötsligt får mycket fler titlar och förlag att bevaka. Och det blir jobbigare att veta vilka som är bra och dåliga.

DN:s Jens Liljestrand skrev om det här med att kalla sig författare och ifall vem som helst skulle få göra det.

Idag fick han svar av Anna Vogel som bland annat skriver:
”Jag ser egenutgivning som litteraturens undergroundströmning. Den kan jämföras med punken, där uttryck och inte etablerad form var det primära. Litteraturen blir djärvare och mer polyfon med självutgivning.”

Och han svarar förstås på det i ett eget inlägg och slåss för värdet av filter som garanterar kvaliteten. Läsarna har tidigare svarat på att de visst vill ha filter, men att dessa filter i framtiden inte alltid är synonyma med gamla tidningshus och redaktioner utan lika väl kan vara en bloggare som byggt upp en trovärdighet kring sin fackkunskap.

Kanske förenklar han lite genom att skriva ”Egenutgivning öppnar upp för fascinerande möjligheter för alla som fått nobben av förlagen.” och blundar där för en växande skara författare som faktiskt väljer bort traditionella förlag och inte ens väntar på om de ska få nobben eller tummen upp på sitt manus. De tar saken i egna händer.

För alla som vill ge ut sin egen bok rekommenderar vi såklart vår bok ”Lyckas med bokutgivning”.