Kategorier
Uncategorized

Visst kan man tjäna pengar på egenutgivning

Vänta med att beställa lyxyachten tills du sålt din första miljon exemplar. Foto: iStockphoto

Ibland dyker frågan upp, kanske extra ofta när man diskuterar egenutgivning med andra som rör sig i förlagsvärlden. Den första invändningen är förstås hur vet du att din bok är tillräckligt bra för att ge ut?
Nästa kommer som ett brev på posten när man argumenterat för att det faktiskt går rätt bra att kvalitetssäkra sin bok genom att hyra lektör, redaktör och korrekturläsare innan man trycker sin bok.

Men du blir aldrig rik på att ge ut din bok själv, eller hur?

En fråga det inte räcker att svara nej eller jo på. Självklart går det att bli rik på att ge ut sina böcker på egen hand, likväl som att göra det på ett etablerat förlag. Men det är långt ifrån säkert. Precis som när du blir utgiven på ett stort förlag.

Låt mig snabbt förklara skillnaden.

1. Förskott
Förlagsutgiven: Blir du antagen av ett förlag får du en förskottsroyalty baserad på F-priset och den tryckta första upplagan. Exakt procentsats skiljer sig åt mellan förlagen men 27,5% tror jag är det lägsta. Trycker de exempelvis 3000 ex och F-pris är 100 kr så blir ditt förskott 41.250 kr. Men då ska du förstås stå för sociala avgifter så i praktiken bara 31 000 kr före skatt.
Egenutgiven: Nej, inget förskott. Tvärtom. Du får betala din lektör, din redaktör och din korrekturläsare. Plus formgivare. Beroende på vem du väljer och vad du gör själv kan det faktiskt sluta med att du får lägga ut 10.000-50.000 kr. Ett negativt förskott.

2. Tryckkostnad
Förlagsutgiven:
Förlaget bestämmer hur många exemplar de trycker – men betalar också för tryckningen.
Egenutgiven: Du bestämmer hur många exemplar – och betalar för tryckning. Hur mycket det kostar? Beror helt på bokens omfång och vilken kvalitet du väljer på papper och bindning. Och upplaga förstås. Ju högre upplaga, desto mindre styckpris. Men samtidigt binder du en större summa.
Du kan välja print-on-demand (POD) och investera minimalt. Mycket högre styckpris, men du riskerar aldrig att bli sittande med 2000 osålda exemplar av din bok i garaget. Eller Shurgard-förrådet eller var du nu väljer att ställa dina lastpallar.
Låt oss exempelvis anta 3000 ex av en bok på 350 sidor, tryckt med mjuka pärmar i storpocketformat. Ja, då kanske du får investera typ 40.000 kr (13-14 kr/st).

3. Royalty på försäljningen
Förlagsutgiven: Eftersom du redan fått förskott på halva upplagan så får du inga mer pengar förrän mer än halva upplagan är såld. Sedan får du samma procent som tidigare. I vårt exempel alltså maximalt 41.250 kr till. (Det finns dock flera förlag som tillämpar en högre procentsats, ibland 50%, vilket skulle ge högre utdelning)
Egenutgiven: Du tjänar 100 procent på varje såld bok. Förutom rabatter och fraktkostnader såklart. Men med ett F-pris på 100 kr bör du få ut runt 75 kr per bok. Så säljer du halva upplagan är det en intäkt på 112.500 minus tryck och produktionskostnad. Rimligtvis med våra exempelsiffror så är du plus 42.500 kr här. (Okej, kostnader för marknadsföring är ej inräknad)
Men om du säljer resterande 1500 exemplar då är din intäkt ytterligare 112.500 kr. Och eftersom du redan betalt tryck och produktion så är detta din vinst. Alltså nästan 85 000 kr före skatt utöver det du tjänade på de första 1500 exen. Motsvarar väl i alla fall ett antal månadslöner. Men inget man kan leva på.

Så återigen – kan man bli rik på att ge ut på egen hand?
Självklart. Men det är inte lätt. Det är det å andra sidan inte när man blir utgiven på ett stort (eller litet) förlag heller. Det är långtifrån alla som ens får uppleva att det säljs fler böcker än vad som angavs i garantihonoraret. Och det blir man inte rik på.

Som egenutgivare riskerar du att gå med förlust. Eller rättare sagt, att ligga ute med pengar under lång tid. Även om du inte sålt dina böcker efter sex månader är det ju inte kört. Du har ett lager av böcker som har ett värde, det är en investering inte en bara en utgift. Det kan ta flera år att sälja slut upplagan och då känns det kanske inte som om man tjänar så mycket eftersom summorna sprids ut över lång tid istället för att samlas i en årlig (ja, just det) royaltyutbetalning från förlaget. Ja, och så kan den förstås förbi osåld för evigt.

I vår bok Lyckas med bokutgivning ger vi exempel på ett par egenutgivare som faktiskt blivit rika på det. En del av dem har först tjänat en bra hacka på att ge ut sin bok själva och sälja den för att därefter få ett kontrakt med ett stort förlag och ett rejält förskott på sin nästa bok. Det ena utesluter inte det andra.

Att få egenutgivare blir rika på sina böcker beror på att få författare överhuvudtaget blir rika på sina böcker. Svårare än så är det inte. Håller ni med?

3 svar på ”Visst kan man tjäna pengar på egenutgivning”

Stängt för kommentering.