Kategorier
Uncategorized

Hur vet jag om min egen bok är bra nog att ge ut?

© MiquelMunill, iStockphoto
© MiquelMunill, iStockphoto

Boken “Lyckas med bokutgivning” av Sölve Dahlgren, Lars Rambe och Ann Ljungberg fokuserar på processen från manus till färdig utgiven bok. Det första steget i den är att skriva klart sitt manus och bestämma sig för att ge ut sin bok.
Men hur vet man som egenutgivare om din bok är bra nog att ges ut? Skickar man in sitt manus till ett förlag granskas det och de väljer ut de bästa (eller rättare sagt de bästa av dem som faller inom ramen för vad de söker just då) för utgivning.
Men som egenutgivare är det du själv som fattar beslutet. Du har säkert lagt mycket tid på att skriva, kanske en tjock roman med ett par hundra A4-sidor om du skriver ut den på din skrivare. Kanske har du låtit familj eller vänner läsa och spänt inväntat deras reaktioner.
Oavsett om du fått kritik eller beröm så undrar du säkert – är boken tillräckligt bra? Tillräckligt bra för att någon person du inte känner ska kunna läsa den med behållning?

Det enklaste sättet att veta det är att fråga någon som kan mer än du. Någon som har erfarenhet av jobb som lektör och/eller redaktör. Det finns många sådana som jobbar på frilansbasis och mot en ersättning på några tusenlappar kan ge dig ett omdöme om helheten, påpeka saker där ditt manus brister och vad som är bra. Med hjälp av denna feedback kan du sedan utveckla och förbättra ditt manus.

Men vad krävs för att den ska vara tillräckligt bra för att ge ut? Ja, det beror faktiskt på vilka ambitioner du har med boken. Ser du skrivandet som en hobby och bokutgivningen som en kul grej där du är glad om du får tillbaks pengarna du satsat då ligger kraven inte lika högt som ifall du tänker dig att skrivandet ska bli något du kan göra på arbetstid i framtiden.
Ju mer professionellt du ser på ditt skrivande, desto mer professionellt måste resultatet – den utgivna boken – vara. Det gäller hela boken alltifrån innehållet till omslaget.

I vår bok Lyckas med bokutgivning ger vi dig tips på vad du behöver tänka på i de olika stegen från manus till utgiven bok. Du kan köpa boken i vår shop eller hos nätbokhandlarna eller varför inte gynna din lokala bokhandlare genom att beställa boken där?
Köp boken hos Adlibris, Bokus, Bokia.

Med boken följer även en värdecheck på 250 kr som ger dig rabatt vid utgivning på Publit, där man kan ge ut sin bok för knappt 500 kr och därefter beställa böcker för 69 kr/st. Det behöver alltså inte kosta en förmögenhet att trycka och ge ut en bok idag. Däremot kan man lägga hur mycket pengar som helst på vägen fram till en tryckfärdig pdf – beroende på vilket resultat man förväntar sig.

Och det är du, som författare och egenutgivare, som tar beslutet om när din bok är tillräckligt bra för att ge ut.

Har du tips på några duktiga lektörer eller skrivarcoacher? Lämna en kommentar.

Ett svar på ”Hur vet jag om min egen bok är bra nog att ge ut?”

Stängt för kommentering.